Keď súrodenec žiarli

Narodením druhého dieťatka sa vo vašej rodine veľa zmení. Malý a krehký človiečik, ktorý mal ešte donedávna vašu pozornosť výhradne pre seba, o ňu zo dňa na deň do určitej miery príde. Jeho najbližší a najmilovanejší ľudia s ním netrávia toľko času a venujú sa novému prírastku. Starší súrodenec sa navyše prizerá tomu, ako si nového člena rodiny maminka celé dni nosí na rukách, hladká ho pri dojčení  po hlávke a dokonca si ho berie do postele, kde starší súrodenec byť nesmie.

Na nástup žiarlivosti by sme teda mali byť pripravení a v žiadnom prípade za ňu dieťa nehrešiť, alebo dokonca netrestať.

 

Čo robiť, keď súrodenec žiarli

 

  1. Uznať jeho pocity

Dieťa je na maminke absolútne citovo závislé. Po narodení súrodenca cíti, že čiastočne prichádza o mamičkinu pozornosť a môže sa hnevať, alebo byť smutné. Dieťatku by ste v žiadnom prípade nemali vyvracať jeho pocity slovami, že to od neho nie je pekné, alebo, že to preháňa. Uznajte pocity dieťaťa – povedzte mu, že chápete, ako sa teraz cíti. Ak ste boli vy ako dieťa v podobnej situácií (máte mladšieho súrodenca) porozprávajte mu o tom, ako sa vám to ako dieťatku tiež zdalo náročné, kým ste pochopili, aké úžasné je mať súrodenca. Zároveň ho pravidelne uisťujte, že ho milujete stále rovnako, že mamičkina láska sa nerozdeľuje, ale násobí a že teraz bude vo vašej rodine lásky ešte viac.

 

 

  1. Nájsť si niečo špeciálne, čo vás bude spájať

Nájdite niečo, čo vás bude spájať. Drobnosť, talizman, či rovnaké oblečenie. V našom eshope momentálne nájdete termo oblečenie, aj termo nákrčníky rovnaké pre maminku aj dieťa. Okrem toho, že vás tieto štýlové kúsky z termo počesaného úpletu budú hriať počas celej zimy i jari, budú vám pri každom oblečení pripomínať, že jednoducho patríte k sebe. Môžete si vymyslieť aj „svoju“ vetu, ktorú budete pravidelne používať. Napríklad každé ráno pri obliekaní rovnakých nákrčníkov nahlas poviete: „Nech všetci vidia, že sa ľúbime a patríme k sebe!“

 

3. Spoločný čas len pre vás dvoch

Keď súrodenec žiarli, je ideálne (ak je to čo i len trochu možné) nájsť si čas , ktorý budete osamote tráviť len vy dvaja. Ideálne je večerné ukladanie na spánok. Ľahnite si so starším súrodencom do postele a dajte mu priestor rozprávať. Počúvajte ho, objímajte a nechajte ho nech sa nasýti vašej pozornosti.