Máte rady svoje prsia?

Melóny, jahôdky, kozy… Koľko najrôznejších pomenovaní ste si od obdobia dospievania po súčasnosť na svoje prsia už vypočuli? Prsia sú pre mužov predovšetkým symbolom sexuality, pre nás sú však oveľa viac. Sú súčasť nášho tela, ktorá prechádza počas nášho života najväčšími zmenami. Rastú, menia svoj tvar, v období materstva sa napĺňajú mliekom a následne dokážu našim deťom poskytnúť všetky potrebné živiny, sú pre ne zároveň útočiskom a najefektívnejšou formou upokojenia. Po ukončení dojčenia prsia opäť menia svoj tvar, čo v určitých prípadoch žene prináša pocit nespokojnosti so svojim telom, až frustráciu.

 

Máte rady svoje prsia?

 

Práve zmenená veľkosť a strata plnosti prsníkov po dojčení môže viesť k tomu, že prestanete svoje telo milovať také aké je. Brucho, stehná, boky – všetky ostatné časti vášho tela, ktoré materstvo ovplyvnilo, dokážete s trochou disciplíny dostať do „pôvodného“ stavu. S prsiami to však tak jednoduché nie je.

 

Na obrázku: tielko na dojčenie Strawberries

                         tielko na dojčenie Watermelon

 

Ako teda svoje prsia prijať aj v prípade, že s nimi nie ste celkom spokojné?

 

1. Buďte so svojimi prsiami v kontakte

Pravidelnými dotykmi - masážou hydratačným krémom či olejom si vytvoríte k svojim prsiam postupne pozitívnejší vzťah. Myslite pritom na to, čo vaše prsia dokázali – koľko materského mliečka vášmu dieťatku poskytli. Vedľajším efektom môže byť ich spevnenie.

2. Cvičte

Na internete nájdete množstvo cvikov na spevnenie prsného tkaniva a svalstva. Určite to však chce trpezlivosť a vytrvalosť.

3Kúpte si peknú spodnú bielizeň

Pomôžte si cítiť sa krajšie. Kúpte si nové spodné prádlo, či plavky, v ktorých sa budete cítiť príjemne a príťažlivo.

4Ak ich nedokážete prijať – zmeňte ich

V prípade, že je ochabnutie vašich pŕs príliš výrazné a vy sa s ním neviete zmieriť, popremýšľajte nad úpravou. Život predsa máte prežiť šťastne a to dokážete len tak, že budete seba, a teda aj svoje telo milovať. Medzi relatívne neinvazívne možnosti patrí zväčšenie prsníkov vlastným tukovým tkanivom, alebo mastopexia - modelácia pŕs bez použitia implantátov.

 

Zdravé prsia

 

Celý život riešime predovšetkým ich tvar a veľkosť, no málokedy sa zamýšľame nad prsiami zo zdravotného hľadiska. Na Slovensku je pritom rakovina prsníka najčastejším zhubným nádorom u žien. Podľa najnovších údajov pribúda približne 1900 prípadov ročne a postihuje stále viac mladých žien. Ak raz žena zistí, že má nádor okamžite by bola vďačná za svoje prsia akéhokoľvek tvaru a veľkosti – hlavne nech sú zdravé. Na preventívnu prehliadku u gynekológa, ktorej súčasťou je aj vyšetrenie prsníkov má nárok zo zákona zadarmo raz ročne každá žena. Práve toto letné obdobie, kedy máme viac dní voľna, a tak aj viac voľného času by mohlo byť priestorom na objednanie sa ku svojmu gynekológovi.

 

Pre včasné odhalenie zdravotných problémov je vhodné aj samovyšetrovanie prsníkov. Ideálny čas je po skončení menštruácie, kedy sú prsia bez hormonálnych vplyvov. Takéto samovyšetrenie spočíva v kontrole pohľadom aj hmatom. Pri hmatovom samovyšetrení si všímame súmernosť prsníkov,  zhrubnutie kože, alebo hrčku.