Ako sa starať o svoje prsia

Možno vás prekvapí, že aj o prsia sa treba starať. Poďme sa však nad tým spolu zamyslieť. Počas tehotenstva sa pripravujú na laktáciu a viditeľne menia svoj objem. Po pôrode sú namáhané denno-denným dojčením a po ukončení laktácie, obvykle opäť menia svoj objem. Navyše, bohužiaľ, práve prsia sú miestom, kde sa štatisticky najčastejšie v ženskom tele usídľuje rakovinový nádor.

 

Ako sa starať o prsia počas tehotenstva

 

Už počas tehotenstva, hlavne v jeho posledných mesiacoch, sa prsia pripravujú na obdobie dojčenia. Viditeľne zväčšený dekolt, s ktorým sa v tomto období môžeme pýšiť však so sebou často prináša aj neželaný bonus, v podobe strií. Už vzniknuté strie, sa dajú „odstrániť“ len veľmi ťažko a tak je lepšie myslieť na to, aby vôbec nevznikli. Pomôcť nám pritom môže dostatočne mastný krém, alebo olej, ktorý každodenne jemne vmasírujeme do pokožky.

 1_ads (7)   3_ads


Na obrázku: Tielko na dojčenie Basic Lila

                     Šaty na dojčenie Green

                    

 Ako sa starať o prsia pri dojčení

 

Materské mlieko obsahuje všetko, čo novorodenec pre zdravý vývoj potrebuje. Každá matka si dobre pamätá, tie čarovné chvíle s bábätkom, ktoré pri dojčení prežívame. Len my dvaja, pohľad plný lásky z očí do očí. Tieto chvílky však nemusia byť vždy len príjemné. Ak pri dojčení pociťujete bolesť, príčinou bude pravdepodobne zlá technika dojčenia. Nehanbite sa osloviť laktačnú poradkyňu, ktorá vám určite pomôže.

 

Bradavky, ktoré sú denne extrémne namáhané, môžete pravidelne ošetrovať krémom s obsahom lanolínu. Najprirodzenejším ošetrením, ktoré je bez pochýb aj celkom BIO, je po dojčení vmasírovať do bradavky kvapku vlastného mlieka. Nezabudnite ani na podprsenku určenú na dojčenie a doprajte si aj kvalitné oblečenie na dojčenie. Vaše prsia tak nebudete musieť „vyťahovať“ popod tričko, či cez výstrih v rôznych neprirodzených uhloch.

 

 

Dizajn bez názvu (1)


Na obrázku: Tričko na dojčenie Strawberry

 

Preventívka môže zachrániť váš život. Ste už objednané?

 

Začiatkom februára si každoročne pripomíname Svetový deň boja proti rakovine. U žien vedie v rebríčku onkologických ochorení práve rakovina prsníka. Všetky druhy rakoviny sú zákerné, okrem iného aj preto, že sa dlhý čas nemusia prejavovať žiadnymi príznakmi. Aj z tohto dôvodu je kľúčová prevencia a teda absolvovanie každoročnej gynekologickej prehliadky. Tieto prehliadky sú plne hradené každou zdravotnou poisťovňou. Naozaj stačí len prísť.