Čo si vziať do pôrodnice?

Už sa vám to kráti a vy sa neviete dočkať svojho vytúženého bábätka? Určite ste sa zamýšľali už aj nad tým, čo si vziať do pôrodnice, obzvlášť, ak čakáte prvé dieťatko. Samozrejme, nechcete mať zbytočné množstvo vecí, ani pocit, že vám niečo chýba. Toto je náš zoznam, čo si vziať do pôrodnice. Ideálnym riešením je zbaliť si zvlášť veci, ktoré budete potrebovať pri pôrode a zvyšok vecí, ktoré využijete počas pobytu v nemocnici.

 

Pre budúcu maminku:

 

  1. Pohodlná nočná košeľa s otvormi na dojčenie

Nočné košele budete potrebovať minimálne dve. Jednu na pôrod (je pravdepodobné, že si košeľu počas pôrodu znečistíte) a druhú na prezlečenie po pôrode. Berte do úvahy, že po pôrode bude prikladanie bábätka k prsníku snáď najčastejšou aktivitou, ktorú budete vykonávať, preto rozhodne zvoľte košeľu určenú na dojčenie. V našej ponuku nájdete košele v dvoch prevedeniach:

 

Na obrázku: Nočná košeľa na dojčenie Hearth

 

  1. Doklady

Do pôrodnice budete potrebovať občiansky preukaz, tehotenský preukaz, preukaz poistenca a pôrodný plán (ak ste sa rozhodli vypracovať si ho).

 

  1. Papuče

Ideálne je zbaliť si svoje. Jedny na používanie v nemocnici a druhé, gumené papuče používať do sprchy.

 

  1. Hygiena a kozmetika

Popôrodné vložky, jednorazové popôrodné nohavičky, jednorazové zdravotné podložky na posteľ, uteráky a drogériu a kozmetiku pre seba aj bábätko (šampón, sprchový gél, krém), vlhčené utierky.

 

  1. Župan

Župan obvykle maminky využívajú ako vrchnú vrstvu na nočnú košeľu v chladných mesiacoch. Ak vás čaká pôrod v teplých letných mesiacoch a nezvyknete nosiť župan ani po sprche, pokojne ho vynechajte.

 

  1. Vložky do podprsenky

Prvý deň-dva budete mať možno problém produkciu mliečka rozbehnúť, potom však pre vás môžu byť vložky do podprsenky veľmi dobrým pomocníkom. Odchádzať z nemocnice s mokrými fľakmi v oblasti prsníkov, by vám asi nebolo vôbec príjemné. Skvelou voľbou sú zero waste vložky, ktoré nájdete aj v našom eshope.

 

  1. Oblečenie, v ktorom budete odchádzať

Mohli by ste samozrejme použiť oblečenie v ktorom ste prišli, za predpokladu, že má otvory na dojčenie. Aj v prípade, že vás čaká len krátka cesta domov, rátajte s tým, že možno budete musieť utišovať bábätko ešte skôr ako sa vôbec dostanete z nemocnice. Myslite aj na to, že popôrodné bruško ostáva prvé dni po pôrode vo väčšine prípadov ešte dosť veľké (maternica sa len postupne dostane do pôvodného tvaru) a zvoľte voľné, prípadne tehotenské tričko.

 

Na obrázku: Tričko na dojčenie Mother Lila

 

Pre bábätko:

 

  1. Plienky

V pôrodnici vám obvykle poskytnú určitý počet, napr. 10ks plienok, prípadne „vzorky“ plienok od rôznych firiem.

 

  1. Vlhčené utierky

 

  1. Bavlnené plienky

Bavlnené plienky využijete aj pod hlavičku do zavinovačky, alebo na svoje rameno, keď budete dávať bábätko odgrgnúť.

 

  1. Čiapočka a rukavičky

Čiapočku si pribaľte len v chladnejších mesiacoch, rukavičky slúžia aj proti poškriabaniu sa detskými nechtíkmi.

 

  1. Oblečenie

Oblečenie na pobyt v nemocnici i na cestu z nemocnice domov (oblečenie na cestu však môže doniesť rodina, či partner, aby ste nemali so sebou zbytočne veľa vecí).

 

  1. Cumlík

Používanie cumlíka je samozrejme otázkou vašej voľby.