Dojčenie a zápal prsníka

Zápal prsníka býva veľmi nepríjemný a bolestivý a mamičku dokáže, obzvlášť v náročnom období po pôrode, rozhodne potrápiť. Mastitídu spoznáte bolesťou prsníka na ktorom sa objaví hrčka aj začervenanie. Sprevádzaná býva aj horúčkou a celkovou únavou. Dobrou správou je, že sa takýto zápal nedrží v tele veľmi dlho a pri správnom postupe úľavu väčšinou začnete pociťovať už do troch dní.

 

Dôležitá je prevencia

Zápal prsníka si môžete zameniť s upchatým mliekovodom, nakoľko majú veľa spoločných znakov. Pri zápale prsníka však má žena obvykle okrem hrčky a bolesti prsníka aj symptómy podobné chrípke – celkovú vyčerpanosť, bolesť svalov a kĺbov. Asi vás neprekvapí, že v oboch prípadoch je dôležitá prevencia, a tak si zhrnieme body, vďaka ktorým môžete zápalu prsníka alebo upchatým mliekovodom predísť:

  • Vyhnite sa dlhým intervalom medzi dojčeniami
  • Dbajte na správnu polohu a dobré prisatie bábätka pri dojčení
  • Dojčite pri jednom dojčení z oboch prsníkov (neponúkajte len jeden)
  • Vyhýbajte sa príliš tesným podprsenkám
  • Nenoste príliš tesné oblečenie, ktoré nie je určené na dojčenie a prsník z neho musíte pri dojčení naťahovať do neprirodzeného sklonu

 

Liečba

Najlepším spôsobom liečby prsníkov je dojčenie. V tejto fáze môže byť dojčenie nepríjemné alebo bolestivé, rozhodne by ste s ním však nemali prestať. Prsia by sa vám naliali ešte viac a zápal by sa len zhoršil.

 

Na obrázku: Tričko na dojčenie Green Leaves

 

Opäť je veľmi dôležité správne priloženie a poloha pri dojčení. V prípade, že je materské mlieko hnisavé, bábätko by ste dojčiť nemali, no určite by ste mali dbať na pravidelné vyprázdňovanie prsníka odsávaním, alebo odstrekovaním mlieka.

Teplo pomáha – vašim pomocníkom môže byť horúca sprcha alebo nahriaty teplý uterák. K teplému obkladu pridajte aj jemnú masáž, ktorú vykonávajte malými krúživými pohybmi od miesta zápalu k bradavke.

Oddych je nevyhnutný – tak, ako pri akejkoľvek inej chorobe je dôležitý oddych a vyhýbanie sa stresu.

Kapustný list – ak by ste sa na liečbu zápalu prsníka opýtali starých mám, jednoznačne by ste sa dočkali rady s využitím kapustného lista. Kapustný list treba mierne vyvaľkať valčekom, aby sa z neho uvoľnili šťavy a vložiť si ho do podprsenky aspoň na 20 minút alebo aj na celú noc.

Antiobitiká – ak máte pocit, že sa váš stav nezlepšuje, alebo dokonca naopak, cítite sa horšie, určite navštívte svojho lekára, ktorý vám predpíše antibiotickú liečbu.

Obdobie šestonedelia, počas ktorých sú mastitída a upchatie mliekovody najčastejšie, je už samo o sebe pre maminku veľmi náročným obdobím. Ak vás navyše postihnú zdravotné problémy, snažte sa sústrediť predovšetkým na oddych. V týchto dňoch je úplne jedno, či máte doma neporiadok, alebo je vaša kúpeľňa plná špinavého prádla. Nechajte všetko tak a pokiaľ môžete, oddychujte.