Tomuto sa v období dojčenia snažte vyhnúť

Stres

Čerstvej mamičke pribudne množstvo povinností a dostane sa jej často len minimum spánku. Stres tak na seba nemusí nechať dlho čakať. Stres a nepohoda potláčajú uvoľňovanie oxytocínu,  hormónu, ktorý napomáha vypudzovaciemu reflexu. Pri ňom sa svalové bunky v mliečnej žľaze sťahujú a vytláčajú vytvorené mlieko do vývodov.

 

Stresu sa samozrejme celkom vyhnúť nedá, no pamätajte, že aj drobné radosti, vám môžu opäť začať oxytocín uvoľňovať. Môže to byť napríklad obľúbená hudba, alebo láskanie sa s nahým bábätkom v objatí „koža na kožu“. Veríme, že vaše náročné dni môžu pomôcť spríjemniť aj naše mamika-kúsky. Okrem toho, že sa v nich budete maximálne pohodlne cítiť, rovnako pohodlne v nich môžete aj dojčiť.

 

Na obrázku: Tričko na dojčenie Floral Garden

 

Neopodstatnené vyraďovanie potravín

Kedysi obsahovali zoznamy tabu výrobkov pre dojčiace maminky neuveriteľné množstvo potravín a čerstvá mamička sa zužovala veľmi obmedzenými možnosťami, čo vlastne jesť môže. K zakázaným potravinám dodnes podľa mnohých patria napríklad strukoviny, kapusta, kel, citrusové plody, či čokoláda.

 

Podľa najznámejšieho občianskeho združenia, podporujúceho dojčenia – o.z. Mamila, je však obmedzovanie v stravovaní dojčiacich maminiek neopodstatnené a v drvivej väčšine prípadov nemá plač dieťatka vôbec súvislosť so stravou matky. Problém pri dojčení môže nastať práve v prípade, ak z jedálnička vylúčite množstvo zdravej a vyváženej stravy úplne zbytočne. Vyhnite sa teda zbytočnému strachu a radšej si prípadne reakcie dieťatka samy odsledujte.

 

Drastické diéty

Hoci vás môžu po pôrode trápiť kilá navyše, na drastickú diétu ani nepomyslite. Okrem toho, že sú takéto diéty zdraviu škodlivé a nemali by ste sa do nich púšťať v žiadnom období života, v období dojčenia by  mohli mať dopad aj na tvorbu mlieka. Podľa odborníkov totiž môžu pri extrémne rýchlom odbúravaní tukov prechádzať do mlieka aj toxické látky.