Chcete aby vám oblečenie vydržalo čo najdlhšie? Dodržte tieto zásady!

Oblečenie z vlny

K vlnenému oblečeniu treba pri jeho čistení pristupovať šetrne. Dobrou správou však je, že oblečenie z vlny netreba prať tak často, ako napríklad to z bavlny. Tento prírodný materiál, je totiž prirodzene odolný voči škvrnám aj zápachu. Starostlivosť o vlnené oblečenie, nie je takým strašiakom, ako by sa mohlo zdať.

 

Na obrázku : Tehotenský vlnený kabát Grey Dot

 

Starostlivosť o oblečenie z vlny:

Dôležité je zachovať tri základné zásady. Prať pri nízkej teplote (30° program), vždy použiť prípravok na vlnu a nesušiť oblečenie v sušičke. Extra šetrný prací gél s lanolínom, určený na pranie vlny a funkčného textilu z Merino vlny nájdete v našom eshope TU.

 

 

Funkčné oblečenie

Funkčné oblečenie by malo byť absolútnym základom pri akýchkoľvek zimných vonkajších aktivitách. Zachráni vás nielen pri lyžovačke či sánkovačke, ale aj pri obyčajných prechádzkach s deťmi, či kočíkovaní pri mínusových teplotách.

 

Starostlivosť o funkčné oblečenie

Najčastejšou chybou pri starostlivosti o funkčné oblečenie, je používanie aviváže. Pri praní takéhoto oblečenia aviváž NIKDY nepoužívajte. Dôvodom je, že oblečenie kvôli aviváži stráca funkčnosť. Hlavnou úlohou termo oblečenia, je priedušnosť, satie a odvádzanie potu, aby ste v zime pri fyzickej aktivite neostali spotený. Aviváž zanechá pri praní na oblečení súvislú mastnú vrstvu, ktorá satiu a odvádzaniu bráni. Na pranie je vhodný ten istý prípravok Tierra Verde ako pri vlne (v článku vyššie).

Na obrázku: Termo tričko na dojčenie Lyžovačka

 

Oblečenie z bavlny

Bavlna je najpoužívanejším materiálom a starostlivosť o ňu je jednoduchá. Treba však brať do úvahy, že bavlna je často v danom kuse oblečenia zastúpená len v určitom podiele a zvyšok tvorí elastan, alebo iný syntetický materiál. Rozhodujúce sú preto samozrejme vždy údaje o starostlivosti na štítku.

 Na obrázku: Bavlnené Tričko na dojčenie Aqua Triangels

 

Starostlivosť o oblečenie z bavlny

Bavlna znesie vysokú teplotu prania a to až 95°C a dobre znáša aj sušenie v sušičke. Ak však chceme, aby nám oblečenie dlho vydržalo, mali by sme ho ušetriť častého prania na vysokých teplotách a ideálne prať na 40°C.

 

Škvrny na oblečení

Ako na škvrny z ovocnej šťavy, alebo červeného vína? Bežnou chybou, ktorá môže oblečenie znehodnotiť, je oprať znečistené oblečenie na vysokú teplotu. Škvrnu by sa vám mohlo podariť odstrániť, spolu s ňou však môže časom zmiznúť aj pekný tvar a farba oblečenia. Pri škvrnách je dôležité zamerať sa najprv na šetrné, ručné odstránenie škvrny a oblečenie potom oprať pri teplote, ktorá je vzhľadom na daný materiál vhodná.  S odstraňovaním odolných škvŕn si ľahko poradí žlčové mydlo Tierra Verde. Mydlo vám vydrží neuveriteľne dlho a jeho cena v našom eshope je 2,15€ . Objednať ho môžete TU.