Ako dlho dojčiť dieťa? Odpoveď je jednoznačná!

Nedávno sme na našej facebookovej fanpage uverejnili malý prieskum. Nakoniec vlastne nebol až tak malý a zúčastnilo sa ho viac ako štyristo mamičiek, za čo vám veľmi ďakujeme. Otázka znela „Ako dlho ste dojčili svoje dieťa?“. Viac ako 370 maminiek reagovalo, že svoje dieťatko dojčili dlhšie ako jeden rok. Veľmi milo nás prekvapilo aj množstvo komentárov, v ktorých ste nám dávali vedieť, že ste dojčili tri, štyri, či dokonca päť rokov.

 

IMG_6019  IMG_6027

Na obrázku: Top na dojčenie Basic Black

 

Dieťa má štyri roky a ja stále dojčím…

 

„A to ho chceš dojčiť do maturity? Ozaj je už veľký! Bude na tebe závislý a nikdy nebude samostatný!… “ Ak patríte k mamičkám, ktoré dojčili dlhšie ako dva, či tri roky, tiež ste sa zrejme stretli s podobnými poznámkami okolia. Niektoré mamičky dokonca odstavili dieťa napriek svojmu presvedčeniu pokračovať, a to len kvôli tlaku okolia. Fakty o dojčení pritom hovoria jasne.

 

Deti, ktoré neboli dojčené, alebo boli dojčené len krátko majú vyššie riziko obezity, ekzémov, srdcových ochorení a mnohých ďalších chorôb, ako aj vyššie riziko horšieho priebehu týchto chorôb. Materské mlieko obsahuje bioaktívne a nutričné zložky, medzi nimi aj prebiotické oligosacharidy materského mlieka, označované aj ako HMO. Práve tieto prebiotické oligosacharidy zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri budovaní imunity dieťaťa. Vo všeobecnosti je teda jasné, že materské mlieko môže byť z hľadiska fyzického zdravia dieťaťa len prínosom.

 

 

Na obrázku: Termo rolák na dojčenie Lyžiari

 

Kde teda pri predstave prirodzeného odstavenia dieťaťa nastáva problém? Práve pri predstave. Mnoho ľudí si jednoducho spája dojčenie len s bábätkami. Vlastne je to logické, lebo tento obraz dostávajú naše oči a náš mozog neustále. Dojčiaca maminka s maličkým bábätkom v rukách. Nie sme zvyknutí na obraz dvoj-trojročného dieťaťa s prsníkom v ústach. Automaticky to potom vyhodnocujeme ako niečo iné, zvláštne, nevhodné. Pravdou však je, že je to len rozhodnutie maminky. Rozhodnutie, ako každé iné, na ktoré má plné právo. Rovnako, ako sa matka môže rozhodnúť, že dieťa dojčiť nebude vôbec, sa môže rozhodnúť, že ho bude dojčiť do štyroch rokov.

 

Na obrázku: Tehotenský kabát Rose Dot

 

Len my sme tvorcami nášho sveta, len my si určujeme, čo je správne a vhodné. Za predpokladu, že svojím konaním nikomu neubližujeme a nikoho neohrozujeme, sú všetky naše rozhodnutia, ktoré cítime ako správne, skutočne správne. Nenechajte si zobrať váš názor len preto, že vás niekto urazí, či vysmeje. Jeho slová sa stratia veľmi rýchlo, ale pocit, že ste niečo vzdali, len preto, že ste si nestále pevne samy za sebou sa tak rýchlo nestratí. Ako dlho dojčiť dieťa? Odpoveď je jednoznačná! Presne toľko, koľko vy a vaše dieťa cítite, že je správne.