Dobre vyspatá mama je dobrá mama

Spánok je absolútne najzákladnejšou potrebou ľudského tela. Snáď každý z nás už zažil noc, kedy sa z nejakého dôvodu dobre nevyspal a tak vie, že nasledujúce ráno a možno aj celý deň, neboli vôbec príjemné. Dlhodobý nedostatok kvalitného nočného spánku môže spôsobiť celý rad zdravotných problémov. Napriek tomu, že sú nám tieto informácie dobre známe, sme my ženy ochotné do určitej miery sa kvalitného a neprerušovaného spánku vzdať. S narodením dieťatka totiž na seba automaticky berieme aj bremeno prebdených nocí.


Čo teda robiť, aby sme sa vyspali, v rámci našich materských možností, kvalitne?


Choďte spať s dieťatkom


Mnohé maminky pri večernom uspávaní dieťatka myslia na to, čo všetko ešte treba v domácnosti urobiť. Často je to totiž jediný čas, kedy môžu tieto činnosti vykonávať úplne v pokoji. Napriek tomu, by mali maminky uprednostniť svoje zdravie, pred čistou domácnosťou a ak cítia únavu, ísť spať večer s dieťatkom. Pre dobrý spánok je ideálne vytvoriť si spánkovú rutinu a ukladať sa večer vždy do postele v rovnakom čase – to platí rovnako pre maminku, ako aj pre dieťa.

Pohodlné oblečenie

Pohodlné oblečenie na spanie by malo byť úplnou samozrejmosťou. V tejto oblasti sú jasným víťazom nočné košele. Naše nočné košele sme navrhovali tak dlho, až sme ich (veríme) doviedli k dokonalosti. Príjemný úplet je tvorený 95% bavlnou a 5% elastanom. Košeľa je voľnejšieho strihu a absolútne pohodlie zabezpečujú bočné rozparky. Vďaka praktickým a dostatočne veľkým bočným otvorom na dojčenie, môžete svoje dieťatko nakŕmiť rýchlo a pohodlne kedykoľvek uprostred noci.

 

2    5     4

 

Žiarenie


Telefón, či notebook by ste mali odložiť ideálne už dve hodiny pred spaním. V dnešnej dobe môže byť pre mnohých predstava odloženého mobilu až nereálna, pre kvalitný spánok je však vo večerných hodinách veľmi dôležitá. Modré svetlo, ktoré mobilné telefóny, či tablety vyžarujú, dáva mozgu signál, že je stále deň. Znemožňuje tak aj tvorbu melatonínu, ktorý nazývame aj hormón spánku.


Vitamín D


Vitamín, ktorý ovplyvňuje náš spánok a zaspávanie a ktorého majú mnohí z nás, predovšetkým v zimných mesiacoch, nedostatok. Dnes už mnohé vedecké štúdie preukazujú, že nízka hladina vitamínu D súvisí nielen s poruchami spánku, či zaspávania, ale aj so skrátenou dobou spánku. V období od októbra do apríla je vhodné vitamín D dopĺňať aj vo forme výživového doplnku.