Toto sú benefity dojčenia pre maminku

Je vždy čerstvé, v ideálnej teplote, plné vitamínov a prospešných látok a zároveň vždy „po ruke“. O tom, že dojčenie a materské mlieko je pre dieťatko najlepším štartom do života, niet pochýb. Aké však prináša dojčenie benefity pre samotnú maminku?

 

Výhody dojčenia pre ženu

 

Rýchlejšia regenerácia po pôrode

Vďaka dojčeniu sa maternica ženy rýchlejšie sťahuje, čím sa dostáva do pôvodného stavu. Za tento proces vďačíme oxytocínu, ktorý pomáha maternicu vrátiť z neuveriteľných 1000g, na jej pôvodnú hmotnosť pred otehotnením, ktorá je len 60g.

 

Chudnutie

Pri dojčení spaľuje ženské telo množstvo kalórií. Mnohé mamičky uvádzajú, že sa vďaka dojčeniu dostali veľmi rýchlo na svoju pôvodnú, predpôrodnú váhu.

 

Na obrázku: Tričko na dojčenie Pastel Roses

 

Jedlo vždy po ruke

Zárabanie umelého mlieka so sebou prináša bez pochýb určité starosti. Kde prevariť vodu a ako mlieko zarábať, ak sa chystáte na výlet, či dlhšiu prechádzku? V prípade dojčenia môže ostať žena vždy pokojná, má predsa so sebou všetko, čo pre dieťa potrebuje.

 

Menšie riziko popôrodnej depresie

Štúdie ukazujú, že ženy, ktoré nedojčia sú náchylnejšie na vznik popôrodnej depresie, ako tie, ktoré dojčia. Rovnako ako pri rýchlejšom „zavinovaní“ maternice do pôvodného stavu. Je to vďaka tomu, že laktácia spúšťa uvoľňovanie oxytocínu.

 

Ochrana pred rakovinou

Mnohé vedecké štúdie ukazujú, že vďaka dojčeniu je žena chránená proti rakovine prsníka a vaječníkov, ktoré patria k najčastejším typom rakoviny, ktoré ženy postihujú.

 

Ekonomické hľadisko

V poslednom rade nemôžeme opomenúť ekonomické hľadisko dojčenia. Aktuálne stojí 600g balenie umelého mlieka v priemere 15€, pričom v období, kedy je dieťatko len na UM spotrebuje aj 6 krabíc mesačne, čo maminku stojí v prepočte okolo 90€.